Hebben Menopauze En Slaap Een Relatie?

Dit artikel is op 7 januari gepubliceerd,

Slaap is erg gevoelig. Zelfs de kleinste dingen kunnen het afschrikken en ervoor zorgen dat het je lange nachten ontgaat. Als u bijvoorbeeld ziek bent, kunt u vele nachten niet slapen. Als je te gestrest bent, kan de slaap je ontwijken. Als je ergens te enthousiast over bent, kan het de slaap doen verdwijnen. Wanneer u regelmatig stress, hyper-opwinding of medische aandoeningen ervaart, kan dit uw slaapkwaliteit en kwantiteit schaden.

Moderne vrouwen voelen zich vaak meer gestrest dan mannen. Vrouwen zijn tegenwoordig niet tevreden om thuis te blijven koken en schoonmaken. Vrouwen gaan nu werken, veeleisende banen hebben, kinderen opvoeden, zorgen voor bejaarde ouders en hun deel doen voor de gemeenschap. Vrouwen kunnen hun huis en werk zelfstandig beheren en zorgen voor alle details. Ze ervaren ook meer stress.

Vrouwen ervaren perimenopauze symptomen rond de leeftijd van 35 tot 40 jaar. Dit is het moment waarop vrouwen het einde van hun reproductieve fase bereiken. De menopauze kan worden gekenmerkt door een verscheidenheid aan symptomen, waaronder gewichtstoename, stemmingswisselingen en opvliegers. Maar een veel voorkomende klacht is slapeloosheid of een slechte slaapkwaliteit. Verschillende vrouwen die de middelbare leeftijd naderen klagen over slaapproblemen. De meest voorkomende oorzaak van slaapproblemen is de perimenopauze.

Symptomen Van De Menopauze

De menopauze gebeurt niet in een dag. Het begint vanaf het moment dat een vrouw de 35 overschrijdt en gaat door tot de leeftijd van 45 jaar of ouder. De overgangsperiode staat bekend als de perimenopauze. Sommige vrouwen bereiken de menopauze te vroeg, terwijl anderen kinderen kunnen blijven krijgen tot 45. Het hangt allemaal af van de genetische samenstelling van de persoon.

Zowel de perimenopauze als de menopauze hebben vergelijkbare symptomen. Niet alle vrouwen zullen ze echter allemaal ervaren. Enkele van de meest voorkomende tekenen van perimenopauze en menopauze zijn:

Ongebruikelijke menstruatie: wanneer een vrouw de 35 bereikt, zijn onregelmatige menstruaties het meest voor de hand liggende teken van perimenopauze. Na verloop van tijd worden menstruaties ernstig onregelmatig en schaars, voordat ze helemaal stoppen. Een onregelmatige menstruatie kan een teken zijn dat u een medische aandoening heeft. Alleen een arts kan het diagnosticeren.

Zware of schaarse menstruatie: Als de vruchtbare fase van een vrouw ten einde loopt, zijn de menstruaties niet alleen onregelmatig, maar ook zwaarder of schaarser dan normaal. Deze kunnen echter ook een aanwijzing zijn voor een andere onderliggende medische aandoening, vooral als u de leeftijd van perimenopauze nog niet heeft bereikt.

PMS-achtige symptomen: Premenstrueel syndroom wordt meestal erger in de jaren die de menopauze naderen. Stemmingswisselingen, gevoelige borsten, gewichtstoename, een opgeblazen gevoel en buikkrampen zijn enkele van de symptomen die vaak voorkomen tijdens de perimenopauze.

Haar- en huidaanpassingen : de menopauze heeft alles te maken met hormonen. Deze veranderingen kunnen een impact hebben op uw haar en huid. U kunt vergrijzing van het haar of ernstige haaruitval opmerken.

Opvliegers en nachtelijk zweten: Vrouwen die de menopauze naderen, kunnen gemakkelijk erg warm worden. Wanneer anderen in een kamer het koud hebben, kunnen ze het ook warm krijgen. Dit komt vaker voor ’s nachts en kan het moeilijk maken om te slapen. Nachtelijk zweten en opvliegers zijn veelbetekenende tekenen van de menopauze, vooral wanneer ze zich ’s nachts voordoen. Een benauwd en ongemakkelijk gevoel kan het moeilijk maken om te slapen. Al deze factoren dragen bij aan slapeloosheid en een slechte slaapkwaliteit.

Andere symptomen van de perimenopauze zijn onder meer:

  • Hartkloppingen
  • hoofdpijn
  • Verlies van libido
  • Vergeetachtigheid en concentratieproblemen
  • Spierkrampen
  • Urineweginfecties

Slapeloosheid tijdens de perimenopauze of menopauze is niet vanwege één factor. Slaapproblemen voor vrouwen in de menopauze kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren.

Wat Gebeurt Er Tijdens De Menopauze?

De overgang van de perimenopauze naar de menopauze wordt gekenmerkt door de afname van de productie van bepaalde hormonen. Deze hormonen omvatten oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze hormonen reguleren de menstruatiecyclus en het energieniveau. Ze beïnvloeden ook de stemming, energie, cognitief en emotioneel functioneren en slaap. Als deze hormonen beginnen af te nemen, is er waarschijnlijk een probleem met het normale functioneren en de gezondheid van het lichaam.

Progesteron en oestrogeen zijn beide verantwoordelijk voor het bevorderen van slaap en ontspanning, maar ook voor het weghouden van angst en depressie. Progesteron is verantwoordelijk voor de cyclus, bevalling en borstvoeding van elke maand. Het reguleert ook de stemming, wat helpt om een normale slaap-waakcyclus te behouden. Verlies van progesteron draagt ook bij aan osteoporose.

De slaap wordt vaak meer verstoord als de hormoonspiegels fluctueren tijdens de menopauze en perimenopauze. Wanneer vrouwen de perimenopauze oversteken en de menopauze ingaan, is het niet ongebruikelijk dat vrouwen routinematig slapeloosheid ervaren en moeite hebben met in slaap vallen en doorslapen.

Slapeloosheid Tijdens De Menopauze Behandelen

Opgemerkt moet worden dat zolang een vrouw onregelmatige of schaarse menstruaties heeft, ze perimenopauze of menopauze ervaart. Het einde van deze fase is de postmenopauze wanneer de menstruatie 12 maanden of langer uitblijft. Dit betekent dat de herbalancering van de hormonen nu voltooid is en dat het lichaam geen oestrogeen, progesteron of testosteron meer aanmaakt.

Sommige vrouwen ervaren geen ernstige slapeloosheid na de menopauze of perimenopauze. Maar als slaapproblemen u nacht na nacht wakker houden, is het tijd om de nodige stappen te ondernemen om ze te stoppen of te voorkomen.

In plaats van slapeloosheid te behandelen, stellen artsen in de gezondheidszorg over het algemeen voor om de oorzaak te behandelen. Heb je last van opvliegers? Ervaar je een snelle hartslag of hyperarousal? Heb je het te warm?

Dit zijn enkele veelvoorkomende klachten tijdens de menopauze, maar er zijn stappen om verlichting te krijgen.

De eerste dingen die u moet controleren, zijn uw slaapgewoonten. Uw slaapgewoonten zouden met uw lichaam moeten veranderen. Bepaalde dingen die u moet volgen om een goede slaaphygiëne te garanderen, zijn:

Vasthouden aan specifieke slaap- en waaktijden : wanneer uw slaap- en waaktijden elke dag veranderen, is het lichaam in de war. Houd je in plaats daarvan elke dag aan een bepaalde bedtijd en dezelfde tijd van opstaan, zelfs in het weekend. Hierdoor went het lichaam aan een ritme. Als je om 10 uur ’s nachts slaapt en om 6 uur ’s ochtends opstaat, zal je lichaam aan het begin van de dag moe zijn en tegelijkertijd in slaap kunnen vallen. Routinematige bedtijd en wektijd is de eerste stap in een gezonde slaaphygiëne.

Je lichaam voorbereiden op de slaap: Als onderdeel van een gezonde slaaphygiëne moet je jezelf voorbereiden op de slaap, zodat de hersenen en het lichaam weten dat het tijd is om te stoppen voor de dag. Wanneer je tot laat doorwerkt of elektronische apparaten blijft gebruiken, krijgt het lichaam niet de indicatie dat het bedtijd is. In plaats daarvan moet je de stekker uit het stopcontact halen, het licht uitdoen, een ontspannend bad nemen en wat licht lezen om in slaap te komen.

Vermijd alcohol en tabak. Er zijn een paar dingen die je slaaphygiëne kunnen beïnvloeden. Tabak en alcohol zijn twee voorbeelden. Als je de gewoonte hebt om voor het slapengaan te roken of te drinken, is het tijd om de gewoonten te schoppen wanneer je de perimenopauze bereikt. Tabak en alcohol interfereren beide met melatonine en kunnen het begin en de duur van de slaap vertragen. REM-slaap wordt ook beïnvloed door alcohol, het stadium dat het meest gunstig is voor geheugenvorming en cognitieve functie.

Beoordeel uw slaapkamer: Soms is het moeilijk om in slaap te vallen. Als de kamer te warm of te koud is, het bed te oncomfortabel is of er te veel omgevingsgeluid is, is de kans groot dat u niet in slaap kunt vallen. U moet de balans opmaken van uw slaapkamer als u last heeft van slapeloosheid als gevolg van de menopauze. Als de kamer te warm is, voelt u zich alleen maar ongemakkelijker. Om nachtelijk zweten en opvliegers op afstand te houden, moet je ervoor zorgen dat de kamer zo koel mogelijk is. Zet de thermostaat hoger om de kamer te verwarmen of dek de kamer af met dekens als de temperatuur te laag is. Verander ook de matras als deze doorgezakt is en niet de beste ondersteuning biedt. Je kunt ook een emmer ijs naast je bed zetten om af te koelen als je het ’s nachts warm krijgt.

Maak je geen zorgen over slapen: te lang slapen is een van de gevaarlijkste manieren om je slapeloosheid te vergroten. Als je midden in de nacht wakker wordt en niet in staat bent om weer in slaap te vallen, blijf dan niet woelen en draaien in bed en je zorgen maken dat je niet kunt slapen. Stap uit bed en geniet van een rustgevend drankje, een boek of een lichte lezing. Vermijd felle lichten en elektronische apparaten, omdat ze het moeilijker kunnen maken om in slaap te vallen.

Remedies Voor Menopauze-gerelateerde Slapeloosheid

Hormoonvervangende therapie is de meest populaire medische behandeling voor de menopauze. Maar het is niet alleen duur, maar kan ook verschillende bijwerkingen hebben. In plaats daarvan zijn er natuurlijke remedies die u kunt proberen om slapeloosheid te overwinnen en beter te slapen.

Dit zijn enkele van de niet-medicamenteuze opties om te helpen bij slapeloosheid:

  • Supplementen met melatonine
  • Acupunctuur & acupressuur
  • Diep ademhalen en meditatie zijn twee van de ontspanningstechnieken die kunnen worden gebruikt om te ontspannen.

In veel gevallen kan een milde dosis anticonceptiepillen worden voorgeschreven om de symptomen van de menopauze onder controle te houden en hormonen in evenwicht te brengen.

Als de menopauze u slapeloze nachten bezorgt, aarzel dan niet om uw huisarts of gynaecoloog te raadplegen om te werken aan de beste remedie.