Hoe Lang Moet Een Matras Meegaan?

2 oktober

Hoe stevig, dik of welke materiaalsamenstelling ook is, een gemiddelde matras gaat ongeveer zeven jaar mee voordat hij aan vervanging toe is. Een groot aantal factoren kan echter van invloed zijn op de verwachte levensduur van een individueel matrasmodel, waardoor sommige veel duurzamer zijn dan andere.

Deze gids bespreekt hoe verschillende matrastypes de levensduur beïnvloeden en geeft tips voor het bepalen van de levensduur van een bed op basis van verschillende variabelen.

Matraslevensduur En Duurzaamheid

Twee belangrijke termen om te overwegen bij het evalueren van de duurzaamheid van een matras zijn levensduur en duurzaamheid.

  • Duurzaamheid verwijst naar hoe goed het bed bestand is tegen doorzakken, wegzakken en andere vormen van verslechtering die het comfort en de ondersteuning voor slapers in gevaar kunnen brengen. Hoewel alle matrassen uiteindelijk uit elkaar vallen, zijn sommige matrassen duurzamer en slijtvaster.
  • De levensduur verwijst naar de levensverwachting van een matras voordat deze moet worden vervangen. Een matras kan tot op zekere hoogte verslechteren en toch redelijk goed presteren, maar als het comfort en/of de ondersteunende materialen niet meer werken zoals bedoeld, dan is het bed waarschijnlijk aan vervanging toe.

Hoewel duurzaamheid en levensduur technisch verschillende termen zijn, zijn ze misschien niet noodzakelijk met elkaar verbonden. Door de manier waarop het is gemaakt of ontworpen, gaat een matras van duurzame materialen misschien niet lang mee.

Evenzo kan een matras met minder duurzame materialen een redelijke levensduur hebben als het zo is geconstrueerd dat het een lange levensduur bevordert. In de meeste gevallen zijn duurzaamheid en levensduur echter direct gerelateerd.

Hoe verslechteren matrassen?

Er zijn veel soorten bederf (of slijtage) van matrassen, er zijn:

Verzakking. Verzakking treedt op in de gebieden van het bed die de zwaarste delen van het lichaam ondersteunen, zoals de heupen, schouders/borst en borst. Overmatige verzakking zorgt ervoor dat het oppervlak oneffen wordt. Dit kan leiden tot pijn en pijn voor slapers. Verzakking komt vooral veel voor bij stellen, omdat de lichamen van beide slapers meestal op één lijn liggen.

Lichaamsindrukken: dit is een veelvoorkomend probleem bij matrassen met comfortlagen en kernen van latex of schuim. Het oppervlak zal na verloop van tijd een semi-permanente indruk van het lichaam achterlaten. Dit kan de slaper tot één positie beperken, omdat het overschakelen naar een nieuwe positie ertoe kan leiden dat het oppervlak oneffen aanvoelt.

Verzachtend: alle matrassen worden tot op zekere hoogte zachter na regelmatig, nachtelijk gebruik. Normale verzachting heeft geen invloed op het comfortniveau of de drukverlagende eigenschappen van de bedden. Overmatige verzachting kan de materialen echter sneller doen zakken en inkepingen veroorzaken. Matrassen die Medium Stevig, Extra Stevig of Stevig zijn, zullen het meest zacht worden.

Mechanische problemen: mechanische storingen beperken zich niet tot slimme bedden en luchtbedden met elektrische componenten. Deze problemen omvatten problemen met luchtpompen, afstandsbedieningen en/of handmatige bedieningen, evenals de aansluiting van de uitlaat.

Duurzaamheid En Levensduur Per Matrastype

De belangrijkste factor bij het bepalen van de levensduur en levensverwachting van een matras is de materiaalsamenstelling. De overgrote meerderheid van de matrassen die tegenwoordig worden verkocht, vallen in een van de volgende categorieën:

Binnenvering

De meeste binnenveringen zijn geconstrueerd met op schuim gebaseerde comfortlagen en stalen, niet-pocketvormige spoelen in de ondersteunende kern. Ze hebben de laagste verwachte levensduur van alle soorten matrassen, omdat ze al na twee tot drie jaar vatbaarder zijn voor doorzakken. De gemiddelde binnenvering heeft een levensduur van zes tot zes en een half jaar .

Schuim

Voor volledig schuimrubberen matrassen is de levensduur vaak gekoppeld aan de schuimdichtheid; schuim met een lage dichtheid is aanzienlijk minder duurzaam dan schuim met een hoge dichtheid en zelfs schuim met een gemiddelde dichtheid.

Traagschuim heeft ook een langere levensduur dan polyfoam, maar beide materialen zullen uiteindelijk prominente inkepingen in het lichaam ontwikkelen die beweging of positieveranderingen voor slapers beperken. De gemiddelde polyfoam/traagschuimmatras heeft een levensduur van zes en een half tot zeven jaar .

Latex

Natuurlijke latex, gemaakt van het sap van rubberbomen, is een van de sterkste matrasmaterialen. Sommige latexmatrassen gebruiken in plaats daarvan synthetische latex; dit materiaal is niet zo duurzaam als natuurlijke latex, maar heeft de neiging om langer te presteren dan matrasschuim.

Verzachting is het grootste probleem met latex, terwijl sommige mensen ook lichaamsindrukkingen ervaren. Deze problemen treden echter meestal pas jaren na gebruik op het bed op. De gemiddelde latexmatras heeft een levensduur van zeven en een half tot acht jaar , waarbij de meeste natuurlijke latexbedden langer meegaan dan matrassen met synthetische latexlagen.

Hybride

Hybriden worden gedefinieerd als traagschuim-,/of latexcomfortlagen en spoelen in de ondersteunende kern. Hybriden, zoals binnenveringen, kunnen vatbaar zijn voor doorzakken of lichaamsindrukken.

Hybriden kunnen ook vrij snel zacht worden, afhankelijk van hoe dik de comfortlagen zijn en welke materialen worden gebruikt. De gemiddelde hybride heeft een levensduur van zes en een half tot zeven jaar , waarbij latexhybriden doorgaans langer meegaan dan traagschuimhybriden.

Luchtbed

Bij goed onderhoud hebben luchtbedden een langer dan gemiddeld verwachte levensduur. De meeste zijn gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen doorzakken, lichaamsindrukken en andere vormen van slijtage. Luchtbedden zijn bijzonder kwetsbaar voor mechanische storingen.

Indien verholpen, hebben deze storingen mogelijk niet al te veel invloed op de levensduur. Luchtbedden kunnen ook doorzakken en lichaamsafdrukken ontwikkelen als ze dikke comfortlagen hebben. Een luchtbed gaat gemiddeld 8 tot 9 jaar mee .

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de duurzaamheids- en levensduurverwachtingen voor deze vijf matrastypes.

Overwegingen Voor Garantie:

Alle matrassen worden geleverd met een fabrieksgarantie die het bed beschermt tegen vroegtijdige slijtage en ervoor zorgt dat eigenaren geen hoge kosten hoeven te betalen als er een defect optreedt. De garantieperiode voor de meeste matrassen begint op de datum van levering of aankoop. Het zal echter pas volledig van kracht zijn als de matras is gebruikt. De matrasgarantie dekt klanten voor 90-120 nachten. Sommige matrassen gaan tot een jaar mee.

De standaard garantie voor matrassen is 10 jaar. Er zijn echter garanties van 15, 20 en 25 jaar en levenslange garanties. De garantieduur is niet noodzakelijkerwijs gebonden aan de duurzaamheid of verwachte levensduur van de bedden. Een matrasgarantie van meer dan 10 jaar is onwaarschijnlijk, aangezien de meeste matrassen binnen zes tot negen jaar moeten worden vervangen. Het is belangrijk om te onthouden dat lange garanties de prijs van matrassen met een grote marge kunnen verhogen.

Aanvullende garantiedetails waarmee u rekening moet houden, zijn onder meer:

Bijna alle matrasgaranties specificeren een doorzakkings- en indrukdiepte die als een defect wordt beschouwd en reparatie of vervanging rechtvaardigt. Hoewel de exacte diepte van model tot model verschilt, ligt deze meestal tussen de anderhalve centimeter.

Opmerking: doorzakken en afdrukken van minder dan 3 cm gaan niet gepaard met zoveel ongemak als afdrukken van meer dan 3 cm diep. Matraskopers willen misschien matrassen heroverwegen met garanties die de herkenning van doorzakken of inkepingen onder de 2,5 cm beperken.

Een matrasgarantie kan ook lichaamsafdrukken en doorzakken dekken. Reparaties of vervangingen onder garantie kunnen worden uitgevoerd voor de volgende defecten:

  • Materialen die splijten of barsten door fysieke gebreken in de matras
  • Fabricagefouten in de hoes zoals losse naden of gebarsten ritsen
  • Het bedoppervlak of de zijwanden zijn doorboord met draden of spoelen.

Deze worden door de meeste garanties niet als defecten beschouwd en rechtvaardigen geen reparatie of vervanging.

  • Inkepingen of verzakkingen die niet op de vereiste diepte zijn
  • Reparaties of vervangingsverzoeken die optreden als gevolg van veranderingen in de voorkeuren voor stevigheid, dikte of materiaalsamenstelling van de eigenaar
  • Onjuiste ondersteuning of misbruik kan fysieke schade veroorzaken. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, brandwonden, snijwonden en scheuren, evenals vloeistofschade.
  • Schimmel, meeldauw, bedwantsen en andere soorten plagen

In de meeste gevallen garandeert een matrasgarantie dat de fabrikant een defecte matras voor minimaal 10 jaar zal vervangen of repareren. Merken betalen de vervangings- of reparatiekosten. Deze diensten kunnen aan eigenaren in rekening worden gebracht:

  • Verzend- en transportkosten voor matrassen
  • Matrasinspectiekosten
  • Upgradekosten voor matrassen die worden vervangen door een beter model

Sommige garanties garanderen dat de matrasfabrikant de defecte matras zal vervangen of repareren zolang de garantie van kracht is. Anderen bieden alleen een tijdelijke reparatie of vervanging. Lees altijd de kleine lettertjes van de garantie zorgvuldig om de kosten in verband met reparaties of vervangingen tot een minimum te beperken.

Klanten dienen de garantie zorgvuldig te lezen om te zien of deze volledig niet-pro rata is of verdeeld in niet-pro rata en pro rata perioden.

Tijdens niet-prorata dekking zal de fabrikant een defecte matras repareren of vervangen zonder extra kosten voor de eigenaar, afgezien van de kosten die in het vorige vak zijn vermeld. De meeste garanties van 10 jaar zijn niet-pro rata. Langere garanties omvatten ten minste 10 jaar non-prorata dekking.

Tijdens de dekking naar rato moeten eigenaren betalen voor matrasvervanging en in sommige gevallen ook voor reparaties. De pro rata kosten verschillen per garantie. Ze worden meestal berekend door een percentage van de prijs van het oorspronkelijke product te vermenigvuldigen met het aantal jaren eigendom.

Stel dat een matras wordt geleverd met een garantie van 20 jaar, inclusief 10 jaar niet-prorata dekking en 10 jaar pro rata dekking. Zodra de pro rata-dekking van start gaat, moet de eigenaar 5% van de oorspronkelijke prijs betalen, vermenigvuldigd met het aantal jaren dat hij de matras in zijn bezit heeft gehad. Met andere woorden, de eigenaar moet 55% van zijn oorspronkelijke matrasprijs betalen in jaar 11, 60% in jaar 12 en dan opnieuw in het 20e jaar wanneer de garantie afloopt. Sommige pro-rata garanties maximaliseren de pro-rata kosten van 90% tot 95%.

Voor garanties met een looptijd van 15 jaar of meer wordt pro rata dekking gebruikt. De meeste hebben ten minste 10 jaar niet-pro rata dekking voordat de pro rata kosten beginnen, maar sommige hebben slechts twee tot drie jaar niet-pro rata dekking. Klanten moeten de matrasgarantie vóór aankoop zorgvuldig lezen om te bepalen of de dekkingsrichtlijnen aan hun behoeften voldoen.

Alle matrasgaranties zijn niet overdraagbaar, waardoor ze exclusief beschikbaar zijn voor oorspronkelijke kopers die hun bed bij de oorspronkelijke fabrikant of een geautoriseerde verkoper kopen. Degenen die het bed kopen bij een niet-erkende winkelier of het kopen/verkrijgen van de oorspronkelijke eigenaar, krijgen geen garantiedekking.

Moet U Uw Huidige Matras Vervangen?

Op basis van de verstrekte informatie kunt u misschien besluiten dat het tijd is om uw matras te vervangen door een gloednieuwe. Gebruik de volgende checklist om te bepalen of vervanging nodig is; meer dan één ja-antwoord betekent waarschijnlijk dat het tijd is voor een nieuw bed.

  • Je partner of jij merkt dat je slaapoppervlak doorzakt. Dit kan de ondersteuning aanzienlijk in gevaar brengen.
  • U en/of uw slaappartner kunnen door diepe lichaamsafdrukken niet gemakkelijk van houding veranderen of van houding veranderen
  • Matrassen die te zacht zijn in het oppervlak van het bed, kunnen van invloed zijn op hoe ondersteunend en comfortabel ze aanvoelen.
  • U en/of uw slaappartner hebben na het slapen pijntjes en kwalen toegevoegd die voorheen geen probleem waren
  • Een bed heeft mechanische onderdelen die gemakkelijk defect lijken te gaan.
  • Als uw garantie verloopt, worden dure reparaties of vervangingen in rekening gebracht.